Fructe si legume cu pesticide

Fructele si legumele reprezinta o parte nutritiva si esentiala a unei alimentatii sanatoase pentru toti in special pentru copii si femeile insarcinate.

.

Din pacate, multe dintre ele contin reziduuri din pesticide. Spalarea fructelor si legumelor foloseste la indepartarea pesticidelor, a bacteriilor sau pur si simplu a prafului si urmelor de pamant.

Pesticide fructe

Ce este Clorpirifos?

Este o substanta insecticida din grupa organofosforice care actioneaza prin contact, ingestie si respiratie.

.

Se foloseste pentru protectia culturilor de: alun, cais, cires, grau, gutui, mar, nuc, orz, orzoaica, ovaz, par, piersic, prun, tomate, visin, etc.

.

Este utilizat la scara larga in Europa.

.

Ca si alte pesticide ramane pe suprafata ca si residuu iar o parte penetreaza superficial tesuturile plantelor.

.

Limite maxime de reziduuri de pesticide sunt regulamentat de Comisia Europeana si de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. In Romania se face testare pentru 259 de substante active. In cantitati controlate, aceste substante chimice nu provoaca mari neajunsuri.

.

Probleme de sanatate apar cand consumam pe termen lung cantitati mari de fructe si legume stropite.

.

Prin expunerea la pesticide creste riscul de boli cronice, incluzand:

  • Cancer si diabet
  • Boli neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer, ALS)
  • Tulburari de reproducere si malformatii de nastere
  • Astm, BPOC

.

Copii sunt deosebit de vulnerabili la riscurile legate de pesticide

Copii nu sunt adulti mici – au diferente neurologice si fizice fata de adulti, ceea ce ii face vulnerabili în mod unic la expunerile chimice. Creierul lor si sistemul nervos este in continua dezvoltare, procese care sunt deosebit de sensibile la toxicitatea pesticidelor.

.

Efecte pesticide copii

.

Ce poti sa faci pentru a reduce expunerea la pesticide?

Hrana organica? – Chiar si agricultorii organici utilizeaza pesticide pe care ei le considera ’mai ecologice’.

Eating organic

.

Plantarea legumelor si fructelor in propria gradina sau provenienta de la o sursa bio este cel mai sigur mod ca aveti alimente fara pesticide.

.

Se recomanda consumarea alimentelor doar in timpul sezonului, deoarece cantitatea de substante chimice este mai mica si controlata.

.

Se recomanda spalarea fructelor si a legumelor inainte de consum.

.

.

Cum spalam fructele sau legumele stropite cu pesticide?

.

Bicarbonat de sodiu

Potrivit Jurnalului de Chimie Agricola si Alimentatie, solutia de bicarbonat de sodiu sa dovedit a fi cea mai eficienta la indepartarea reziduurilor de pesticide de pe suprafata fructelor si legumelor.

Bicarbonat de sodiu

.

Preparare: o lingurita de bicarbonat de sodiu cu doua cesti de apa (aproximativ 450mL)

.

Preparati amestecul si apoi lasati produsul sa stea in el pentru 15 minute.

.

Frecati bine cu o perie sau cu un burete fructele si legumele sub jet de apa rece. NU utilizați detergenti.

.

Curatati de coaja

Decojarea

Aceasta este una dintre cele mai simple tehnici de indepartare a reziduurilor provenite din pesticide. Facand acest lucru veti elimina complet reziduurile, dar pierdem multe vitamine si nutrienti importanti.

 

.

.

.

.

Apples good or bad

Mai multe