Reînceperea școlii

Noul an școlar se apropie, ce pot face părinții pentru a-și pregăti copilul pentru reînceperea școlii ?

1. Restabiliți o rutină

Pentru unii va fi dificil să se reîntoarcă la un program de lucru integral. Stabiliți ore fixe de mers la culcare, iar dimineața fiți consecvenți cu trezitul și îmbrăcatul, chiar dacă fiul/ fiica dumneavostră va învăța online. Unele școli vor cere elevilor să fie în sala de clasă virtuală conform orarului obișnuit al clasei. Chiar dacă școala dumneavoastră nu va solicita acest lucru, totuși, este important să aveți o rutină zilnică.

2. Întăriţi regulile de igienă

Folosiți acest timp pentru a dezvolta obiceiuri bune de igienă. Învățați-l pe copil să-și spele mâinile de mai multe ori pe zi, timp de 20 de secunde, deoarece la școală nu veți fi alături de el/ ea pentru a-i aminti acest lucru. Deși profesorii îi vor învăța pe elevi cum să se spele corect pe mâini și vor face tot posibilul pentru a se asigura că aceștia se spală frecvent, obiceiurile bune au cel mai mare impact dacă li se pun bazele de acasă.

3. Obişnuiţi-i cu masca

Începeți să îl obișnuiți pe copil cu purtatul măștii. Măriți treptat perioada de timp în care copilul poartă masca, pregătindu-l astfel pentru a o purta la școală. Puteți să îl implicați în alegerea unei măști decorate, pe care să fie mai dornic să o poarte. Asigurați-vă că masca se mulează bine pe față și este confortabilă.

4. Școala altfel

Pentru copiii care au mai fost la școală, discutați ce va fi diferit acum: toată lumea va purta măști, iar băncile vor fi separate și, în unele cazuri, înconjurate cu separatoare de protecție din plexiglas. Elevii nu vor mai avea lecții în diferite săli de clasă, pentru că profesorii de specialitate vor fi cei care merg în clasele elevilor. De asemenea, și pauza va fi diferită.

5. Distanţarea fizică, nu şi socială

Discutați cu copilul dumneavoastră despre importanța distanțării fizice. Ce înseamnă aceasta pentru ei atunci când se află în preajma altora: copii, profesori. Extrem de important este ca ace(a)sta să nu atingă lucruri care nu îi aparțin. Socializarea are un impact considerabil în viața copilului și de multe ori este factorul de care depinde inclusiv performanța școlară.

6. Învățați să recunoască emoțiile și să le gestioneze

Alfabetizarea emoțională a copiilor – vorbiți cu copilul dumneavoastră despre sentimentele pe care le are în ceea ce privește întoarcerea la școală. Este entuziasmat, speriat, trist sau un amestec din toate. Acest lucru îi poate ajuta să își dezvolte cunoștințele emoționale.

7. Reînvățați abilitățile de ascultare activă

Jucați „Telefonul fără fir”. Să fii atent într-o sală de clasă cu toate distragerile sale este mai greu decât atunci când lucrezi unul la unul. Când copilul se va întoarce la școală, va avea un profesor și colegi pe care va trebui îi privească în ochi și să îi asculte fără a-i întrerupe. Ascultarea intensă va fi și mai importantă, deoarece vorbitorii vor purta măști.

Urmeaza o experiență nouă pentru toată lumea. Nivelul de stres va fi ridicat pentru părinți, care trebuie să decidă ce este mai bun pentru copiii lor. Profesorii vor jongla predarea în mai multe formate, deoarece unii elevi vor fi în clasă, iar alții vor învăța online. Dar nu suntem singuri.

Împreună, putem face ca reînceperea școlii să fie o experiență pozitivă și îi putem ajuta pe copiii noștri să fie entuziasmați de procesul de învățare.

Reînceperea școlii

“Ce facem de bunăvoie e uşor de făcut.”

Like us on Facebook

Vă invităm să citiţi despre Vaccinul antigripal. 

Surse: littlerockfamily.com