Alăptarea

Alăptarea în timpul pandemiei COVID-19 se poate face în condiții de siguranță, cu măsurile adecvate de control al infecției, pentru a evita transmiterea mamă-copil.

Pot alăpta dacă sunt cu COVID-19 ?

Da, poţi.

Studiile nu au arătat transmiterea coronavirusului în laptele matern. Riscul de infecție este prin picături respiratorii.

O igienă strictă a mâinilor și purtarea măștii de față sunt obligatorii dacă doriți să vă alăptați copilul. Se recomandă igiena sânilor înainte și după hrănire.

Tuşiți și strănutați într-o hârtie de unică folosință și efectuați igiena mâinilor imediat după.

Evitați să vorbiți în timpul alăptării, deoarece acest lucru va crește cantitatea de picături respiratorii expulzate din gură și va crește riscul de contaminare.

O altă alternativă va fi prin exprimarea laptelui folosind o pompă pentru sân și ca o altă persoană să vă hrănească copilul.

Pot să-mi alăpt copilul care este cu COVID-19 ?

Da, poţi.

Riscul de transmitere este scăzut dacă se iau toate măsurile preventive (igiena mâinilor, igiena sânilor după hrănire, purtarea unei măști de față)

Laptele matern îmi va proteja copilul împotriva coronavirusului ?

Unul dintre motivele pentru care laptele matern este atât de puternic este că transportă anticorpi care îi ajută pe bebeluși să lupte împotriva bolilor.

Se știe că anticorpii din laptele matern durează mai mult decât în ​​sânge și știm deja că femeile care alăptează produc anticorpi pentru alți viruși precum gripa și că aceștia sunt trecuți în laptele matern pentru protecția sugarului.

Se crede că mamele COVID-19 pozitiv produc anticorpi puternici într-un mod similar.

Cercetătorii au descoperit că laptele matern a împiedicat agentul patogen să infecteze și să se multiplice, chiar dacă copilul nu are anticorpi.

Cand nu este ok sa alaptez ?

Dacă vă simțiți prea rău pentru a alăpta, încercați să exprimați laptele folosind o pompă pentru sân și să aveți pe altcineva care să vă hrănească copilul.

Dacă sunteți sub orice tratament, întrebați întotdeauna medicul dumneavoastră dacă este sigur să alăptați.

Dacă copilul dumneavoastră nu se poate alăpta din cauza dificultăților de respirație, sunați imediat la serviciul de urgență 112.

Măsuri preventive

Igiena mâinilor

Spălați-vă mâinile cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde înainte și după hrănire.

Alternativ, puteți utiliza un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool

 

Igiena sânilor

Zilnic cu apă caldă, la duș. Evitați să folosiți săpun pe sâni, deoarece poate provoca pielea uscată, crăpată și iritată.

Sau după fiecare hrănire a copilului bolnav.

 

Masca

Purtați o mască în timpul hrănirii.

Nu acoperiţi fața bebelușului.

 

Vorbiţi cat mai puţin posibil. Acoperiți-vă tusea / strănutul.

Dacă aveți COVID-19, ați putea răspândi virusul la bebelușul dvs. prin picături mici care se răspândesc atunci când vorbiți, tușiți sau strănutați.

 

Accesorii

Igienizați accesoriile (pompele pentru san, biberoane, tetine, suzete) cel puțin o dată pe zi prin fierbere:

  • Așezați obiectele într-o oală și acoperiți-le cu apă.
  • Se fierb 5 minute.
  • Îndepărtați articolele și lăsați-le să se usuce.

 

Alăptarea în timpul pandemiei COVID-19 îi va oferi copilului dumneavoastră o nutriție echilibrată și o protecție suplimentară.

Surse: who.int, internationalbreastfeedingjournal.biomedcentral.com, bmj.com, unicef.org, cdc.gov