În funcție de vârstă și de expunerea la medii, copiii ar putea să știe mai multe despre virus decât consideră adulții. Și chiar dacă nu sunt conștienți, copiii încă ar putea simți tensiunea și anxietatea din partea adulților din jurul lor.

Validați emoțiile copilului – Frica

Ascultați cu atenție preocupările lor și aflați unde le-au auzit informațiile.

Știu că poate fi înfricoșător când apare o boală nouă, despre care nu știm totul.

Evitați fanteziile înspăimântătoare

Corectează orice concepție greșită despre îngrijirea în cazul bolilor și încurajează-i să puna întrebări.

Coronavirusul este un nou tip de răceală / gripă și de aceea este important pentru noi să ne spălăm mai mult pe mâini și să stranutam/tușim în cot.

Nu oferiți prea multe informații, deoarece acest lucru poate fi copleșitor. În schimb, încercați să răspundeți la întrebările copilului. Fa tot posibilul pentru a raspunde cinstit si clar.

Reasigurați copiii – reduceți anxietatea

Este util să linistiți copilul cu privire la coronavirusul (gripa este mult mai frecventă) și copiii par să aibă simptome mai ușoare.

Amintește-le copiilor că medicii și alți experți din întreaga lume lucrează din greu pentru a opri virusul. Acest lucru îi poate ajuta pe copii să înțeleagă că oamenii inteligenți, capabili, iau măsuri.

Ține-i ocupați

Învață-i că se pot proteja pe ei înșiși și pe alții, exersând o etichetă corectă de spălare a mâinilor si urmand regulile simple de igiena.


Copiii pot fi incluși și în alte activitați cu toată familia. De exemplu, sa fie asistentul bucătarului sau să meargă la vânătoare de germeni în timp ce se curăță casa.

Obișnuiți copilul cu rutina

Mese regulate și ora de culcare bine stabilita sunt esențiale pentru copii fericiți și sănătoși.

Menținerea unei rutine ofera copiilor un sentiment de securitate și reduce anxietatea.

Modelați un comportament pozitiv

Părinții care arată abilități bune de a face față emoțiilor vor ajuta copii sa se simta în siguranță. La urma urmei, copiii învață de la părinți cum să reacționeze în situații noi.

Amintiți-vă: copiii fac greșeli. Dacă copilul dvs. nu s-a spalat pe mâini sau nu stranuta în cot, reamintiții ușor.