Fructele şi legumele reprezintă o parte nutritivă şi esenţială a unei alimentaţii sănătoase pentru toţi în special pentru copii şi femeile însărcinate.
Din păcate, multe dintre ele conţin reziduuri din pesticide. Spălarea fructelor şi legumelor foloseşte la îndepărtarea pesticidelor, a bacteriilor sau pur şi simplu a prafului şi urmelor de pământ.
Ce este Clorpirifos?
Este o substanţă insecticidă din grupa organofosforice care acţionează prin contact, ingestie şi respiraţie.
Se foloseşte pentru protecţia culturilor de: alun, cais, cireş, grâu, gutui, măr, nuc, orz, orzoaica, ovăz, păr, piersic, prun, tomate, vişin, etc.
Este utilizat la scară largă în Europa.
Ca şi alte pesticide rămâne pe suprafaţă ca şi residuu iar o parte penetrează superficial ţesuturile plantelor.
Limite maxime de reziduuri de pesticide sunt regulamentat de Comisia Europeană şi de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. În România se face testare pentru peşte 250 de substanţe active. În cantităţi controlate, aceste substanţe chimice nu provoacă mari neajunsuri.
Probleme de sănătate apar când consumăm pe termen lung cantităţi mari de fructe şi legume stropite.
Prin expunerea la pesticide creşte riscul de boli cronice, incluzând:
→ Cancer şi diabet
→ Boli neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer, ALS)
→ Tulburări de reproducere şi malformaţii de naştere
→ Astm, BPOC
Copii sunt deosebit de vulnerabili la riscurile legate de pesticide
Copii nu sunt adulţi mici – au diferenţe neurologice şi fizice faţă de adulţi, ceea ce îi face vulnerabili în mod unic la expunerile chimice. Creierul lor şi sistemul nervos este în continuă dezvoltare, procese care sunt deosebit de sensibile la toxicitatea pesticidelor.
Ce poţi să faci pentru a reduce expunerea la pesticide?
Hrana organică?
Chiar şi agricultorii organici utilizează pesticide pe care ei le considera ’mai ecologice’.
Plantarea legumelor şi fructelor în propria gradina sau provenienţa de la o sursă bio este cel mai sigur mod că aveţi alimente fără pesticide.
Se recomandă consumarea alimentelor doar în timpul sezonului, deoarece cantitatea de substanţe chimice este mai mică şi controlată.
Se recomandă spălarea fructelor şi a legumelor înainte de consum.
Prin spălare
Bicarbonat de sodiu
Potrivit Jurnalului de Chimie Agricolă şi Alimentaţie, soluţia de bicarbonat de sodiu să dovedit a fi cea mai eficientă la îndepărtarea reziduurilor de pesticide de pe suprafaţa fructelor şi legumelor.
Preparare: o linguriţă de bicarbonat de sodiu cu două ceşti de apă (aproximativ 450mL)
Preparaţi amestecul şi apoi lăsaţi produsul să stea în el pentru 15 minute.
Frecaţi bine cu o perie sau cu un burete fructele şi legumele sub jet de apă rece. NU utilizați detergenţi.
Curăţaţi de coajă
Aceasta este una dintre cele mai simple tehnici de îndepărtare a reziduurilor provenite din pesticide. Făcând acest lucru veţi elimina complet reziduurile, dar pierdem multe vitamine şi nutrienţi importanţi.
Sursa: ec.europa.eu; madr.ro; pubs.acs.org/journal/jafcau