Intărim imunitatea – Copilul are nevoie de stimulare continua atât pentru dezvoltarea psihomotorie cât şi pentru cea imunitară.

Expunerea la germeni (infecţii) activează sistemul imunitar. Colectivatea este locul potrivit pentru o asemenea educaţie.

De când copilul a intrat în colectivitate, este întruna bolnav . . . de ce?

Copii sunt mai susceptibili de a face o infecţie datorită imaturităţii sistemului imun, precum şi datorită interacţiuni dintre ei. Regula de igienă este în stadiul de începător.

Prin mânuţele murdare copii împart mulţi microbi. Picătura de salivă contaminată cu germeni duce la transmiterea rapidă a bolilor.

Transmiterea fecal-oral, adică contaminare cu materii fecale, în boală diareică acută sau parazitoza intestinală.

Cât de des este normal ?

Este normal 8 – 10 viroze respiratorie şi 2 – 3 viroze digestive pe an în primii ani de colectivate. Vârful este din toamnă până primăvara.

Dacă copilul se răceşte mai des sau face complicaţii (otita, pneumonie…) la fiecare răceală, este nevoie de o urmărire pediatrică atentă.

Este mai bine să evităm colectivitatea ?

Studiile făcute au evidenţiat mai puţine zile de boală pe parcursul şcolii la copii care au fost prin creşă/grădiniţă faţă de copii care au evitat colectivitatea.

Pe scurt ce nu ”prinde” la creşă sau grădiniţă ”il prinde” la şcoală.

Imunitate activa naturală

Anticorpii formaţi natural, de-a lungul timpului, în urma îmbolnăvirilor cu diverşi agenţi patogeni, sunt puşi în gardă şi pregătiţi să combată în orice moment bacteriile sau virusurile întâlnite. Imunitatea activa durează întreaga viaţă şi este ideală pentru „un om sănătos”.

Cum putem ajuta sistemul imunitar ?

Triunghi de sanatate

Alimentaţia echilibrată

O alimentație bună şi o hidratare adecvată este esențiala pentru dezvoltarea şi menţinerea sistemului imunitar sănătos şi puternic. Este suficient să oferi o alimentaţie echilibrată la cel mic şi nu praf, biluţe, jeleuri sau sirop pentru imunitate.

Vitaminele A, C, D şi E întăresc sistemul imunitar. Din dietă zilnică nu trebuie să lipsească acizii graşi esenţiali şi minerale, precum mangan, seleniu, zinc, cupru, fier, şi magneziu.

Din păcate, alimentaţia copiilor conţine din ce în ce mai multă mâncare procesată (zahăr, aditivi) care contribuie la o nutriţie slabă.

Somn adecvat

Esenţial este, de asemenea, un program de somn adecvat vârstei. În timpul somnului corpul este regenerat.

VârstăNecesarul de somn din 24 ore
4 - 12 luni12 - 16 ore
1 - 2 ani11 - 14 ore
3 - 5 ani10 - 13 ore
6 - 12 ani9 - 12 ore
13 - 18 ani8 - 10 ore

Activitate fizică afară

Aerul curat şi exerciţiile fizice ajuta sistemul imunitar în lupta lui zilnică. Riscul infecţiilor este crescut în cazul lipsei exerciţiilor, petrecerea timpului doar în casă şi neaerisirea corespunzătoare a camerei.

Copilul trebuie stimulat să-şi petreacă timpul afară, în pădure, să se caţere, să sară, să fugă, să danseze, să îmbrăţişeze copacii, Mama Natură fiind un excelent stimulent pentru imunitate.

Activitatea fizică stimulează sistemul imunitar. Este recomandat cel puţin 60 de minute de mişcare zilnic.

Igienă

Încurajaţi de mic să se spele pe mâini periodic: după ce iese de la toaletă, înainte de masă şi după momentele de joacă.

Dacă nu aveţi apă, sunt recomandate dezinfectante pe bază de alcool.

Timp de calitate cu copilul tău

Stressul emoţional poate împiedica capacitatea de muncă a sistemului imunitar, importanta fiind promovarea sentimentelor pozitive. Timpul petrecut cu copilul trebuie să fie predictibil, copilul să ştie că se poate baza pe dumneavoastră, că sunteţi acolo, disponibil, şi în momentul de boală.

„Fără microbi, sistemul nostru imunitar nu poate luptă bine cu infecţiile. Colectivitatea antrenează corpul pentru a câştigat război împotriva germenilor patogeni.”