Apariția bruscă a vărsăturilor însoțită de diaree apoasă, crampe abdominale și greață sunt caracteristice gastroenteritei cu Norovirus.

Boala apare mai frecvent în lunile mai reci (de la sfârșitul toamnei până la începutul primăverii) decât în alte perioade ale anului.

Cauza frecventă a toxiinfecțiilor alimentare.

Cum se transmite Norovirus?

→ Cale fecal-orală: contact cu fecale sau vărsături de copii sau adulți infectați.

→ Apă sau alimente contaminate cu fecale umane.

→ Norovirusul este foarte contagios.

Perioadele de incubație și de contagiozitate

Perioada de incubație: 12 până la 48 de ore.

→ Perioada de contagiozitate: Virusul poate fi prezent înainte de vărsături/diareei și poate persista timp de 4 săptămâni sau mai mult.

Simptome

→ Apariție bruscă a vărsăturilor

→ Diaree apoasă, fără sânge

→ Greață

→ Febră

→ Dureri musculare

→ Dureri de cap

→ Deshidratare în cazuri severe

→ Unii copii pot avea simptome foarte ușoare sau nu prezintă niciun simptom.

Cum se tratează Norovirus ?

În general boala durează între 1 și 5 zile, dar poate fi mai lungă la copiii mici.

Terapia de susținere include soluții de rehidratare orală sau intravenoasă pentru a înlocui și menține echilibrul de lichide și electroliți.

Citiți mai multe informații despre Rehidratare.

Prevenţie

Igienă a mâinilor în orice moment, în special după folosirea toaletei sau după manipularea scutecelor murdare și înainte de a pregăti sau mânca ceva.

Pentru Norovirus, spălarea mâinilor cu apă și săpun este mai bună decât dezinfectantul pentru mâini pe bază de alcool.

Asigurați-vă că alimentele sunt gătite și depozitate corespunzător.