Toxiinfecţia alimentară sau intoxicaţia alimentară este o afecţiune cauzată de consumul de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme patogene.
Igiena alimentară ar trebui sa fie principalul ingredient în rețeta fiecărei bucătării.
Dacă alimentele nu sunt manipulate, pregătite sau păstrate în mod corespunzător, pot fi infestate cu microbi, deși continuă să aibă gust bun și miros plăcut.
Acești microbi pot provoca dureri abdominale, diaree, vărsături, febră sau chiar probleme mai grave.
Bebelușii, copiii mici și cei cu imunitate scăzută sunt categoriile cele mai expuse riscului unei îmbolnăviri atunci când consumă mâncare alterată.
Cum ajung microbii în alimente
Alimentele din surse animale (cum ar fi carnea) pot conține microbi care provin de la aceste animale.
Legumele și fructele se pot infesta cu microbi din sol sau în timpul recoltei.
Microbii pot ajunge pe alimente în timp ce acestea sunt manipulate, prelucrate, depozitate și/ sau transportate.
Acasă, microbii de pe alimente se pot înmulți până la niveluri ridicate dacă nu sunt păstrate, manipulate și gătite corect.
Majoritatea microbilor se înmulțesc foarte încet în frigider, dar mult mai repede la temperatura camerei (de exemplu: când lăsați carnea pe blatul de bucătărie).
Infecțiile alimentare
Lapte, brânză și alte produse lactate nepasteurizate
Agenţi patogeni: Salmonella, E. coli, Listeria, Tuberculoză
Cum prevenim: Copiii nu trebuie să bea lapte nepasteurizat sau să mănânce brânzeturi moi nepasteurizate
Ouă
Agenţi patogeni: Salmonella
Cum prevenim: Copiii nu ar trebui să mănânce ouă crude sau gătite necorespunzător, sau produse care conțin ouă crude. Ouăle trebuie fierte bine.
Carne de vită, oaie, porc sau pasăre crudă sau gătită necorespunzător
Agenţi patogeni: Salmonella, E. coli, Listeria, Campylobacter
Cum prevenim: Copiii nu ar trebui să mănânce carne crudă sau gătită necorespunzător (inclusiv crenvurștii pentru hot dog).
Pește crud și crustacee
Agenţi patogeni: Virusuri, paraziți
Cum prevenim: Copiii nu ar trebui să mănânce crustacee sau orice tip de pește crud.
Fructe și legume proaspete
Microorganisme patogene: E.coli, virusuri, paraziți
Cum prevenim: Toate fructele și legumele trebuie spălate sub jet de apă înainte de a fi consumate.
Miere
Agenţi patogeni: toxina botulinica
Cum prevenim: Copiii mai mici de 1 an nu ar trebui să mănânce miere.
Produse tip Fast-food
Agenţi patogeni: Stafilococ
Cum prevenim: Aceste produse trebuie consumate imediat după preparare.
Cum punem în practică igiena alimentară
Verificaţi termenul de valabilitate
Verificați periodic, datele de expirare ale produselor pe care le aveți în frigider.
Spălați-vă pe mâini. Mențineți bucătăria curată.
Spălați-vă atent mâinile cu apă și săpun înainte de a pregăti sau manipula alimentele.
Spălați-vă ustensile, tocătoarele și suprafețele de lucru cu atenție imediat după manipularea cărnii crude sau a fructelor de mare. Folosiți apă fierbinte.
Separați alimentele crude de cele gătite.
În frigider, depozitați carnea sau fructele de mare în recipiente etanșe, astfel încât sucurile acestora să nu curgă pe alte alimente.
Păstrați carnea crudă și fructele de mare departe de mâncarea gătită sau fructele și legumele proaspete.
Când faceți grătar, nu puneți carnea gătită înapoi pe aceeași farfurie.
Gătiți bine toate tipurile de carne (inclusiv crenvurștii și cârnații), fructele de mare și ouăle.
Carnea crudă este adesea contaminată cu microbi nocivi. Gătitul cărnii până la fierbere va distruge toți microbii periculoși.
Este foarte important să gătiți bine carnea tocată. Carnea trebuie să fie brună în centru, nu roză sau roșie, iar sucurile trebuie să fie incolore sau maro.
Acordați o atenție deosebită cărnii atunci când faceți grătar, deoarece exteriorul acesteia poate părea bine făcut, dar interiorul să rămână negătit.
Carnea de pui trebuie să fie gătită bine, să nu fie roză sau roșie și să nu rămână negătită lângă oase.
Nu oferiți ouă crude sau fierte moi la copil.
Carnea de porc negătită corespunzător poate duce la boli bacteriene sau parazitare.
Mâncați alimentele la scurt timp după ce sunt gătite.
Păstrați hrana caldă la temperaturi de peste 60°C.
Păstrați hrana rece la temperaturi de 4°C sau mai mici.
Nu lăsați mâncarea la temperatura camerei; dacă o serviți mai târziu, puneți-o în frigider de îndată.
Depozitați în mod corespunzător alimentele gătite.
Puneți imediat la frigider sau congelator mâncarea rămasă în urma unei mese.
Depozitați-le la temperaturi mai mici de 4°C pentru a evita înmulțirea microbilor care ar fi putut rămâne pe ele.
Mâncați produsele de patiserie cu cremă și salatele cu cartofi, ouă sau alte sosuri cremoase de îndată ce au fost făcute sau imediat ce le-ați scos din frigider.
Insectele, rozătoarele și alte animale, inclusiv animalele de companie, pot fi purtătoare de microbi. Păstrați alimentele care nu trebuie să fie refrigerate în recipiente închise, într-un loc sigur.
Surse: Toxiinfecţia alimentară – Toxiinfecţia alimentară – Toxiinfecţia alimentară; www.cps.ca