Vitamina C (acid ascorbic) este o componentă dietetică esențială. Vit. C este absorbită în intestin și acidul ascorbic nemetabolizat este eliminat prin urină.

Funcții primare în organism

Vit. C este esenţială pentru:

creșterea absorbției de fier din alimente

protejarea celulelor de la deteriorare

menținerea bunei funcţionări a vaselor de sânge, cartilajelor, mușchilor și oaselor

De asemenea, vit. C este implicată în vindecarea rănilor și întărește rezistența la infecții.

Simptomele deficienţei

anemie;

fragilitatea oaselor, dureri articulare;

vindecarea lenta a rănilor, infecții frecvente;

sângerarea gingiilor, pierderea prematura a dinților;

dureri musculare, depresie;

Simptome de toxicitate

greață, crampe abdominale, diaree;

dureri de cap, oboseală, insomnie;

erupții cutanate;

pietre la rinichi.

Doza recomandată zilnic

VârstaDoza zilnicăDoza maximă
0 – 6 luni40 mgNu s-a stabilit
7 – 12 luni50 mgNu s-a stabilit
1 – 3 ani15 mg400 mg
4 – 8 ani25 mg650 mg
9 – 13 ani45 mg1200 mg
14 – 18 ani75 mg1800 mg
Adulţi90 mg2000 mg
Sarcină85 mg2000 mg
Lactaţie120 mg2000 mg

Surse naturale de vitamina C

Fructe şi legume/ 100gVitamin C
Ardei gras171 mg
Kiwi93 mg
Căpşuni59 mg
Portocale53 mg
Ananas48 mg
Conopidă48 mg
Varză37 mg
Mango36 mg
Grepfrut33 mg
Mandarine27 mg
Cartofi20 mg
Roşii14 mg
Avocado10 mg
Prune10 mg
Banane9 mg
Mere5 mg
Nectarine5 mg

Vit. C este vulnerabilă la căldură și oxigen. Fructele și legumele crude au o densitate mai mare de nutrienți decât acelea gătite.

Sugarii (până la vârsta de 6 luni) hrăniți cu lapte matern și/ sau cu formulă pentru sugari primesc cantități adecvate de vit. C.

Vitamina C și răceala

Persoanele care consumă vitamina C şi-au redus durata răcelilor cu aproximativ 13% la copii și 8% la adulți.

Adăugarea de fructe și legume crude la dieta copiilor dumneavoastră va contribui la buna funcţionare a organismului.