Vitamina C (acid ascorbic) este o componentă dietetică esențială. Vit. C este absorbită în intestin și acidul ascorbic nemetabolizat este eliminat prin urină.
Funcții primare în organism
Vit. C este esenţială pentru:
⇒ creșterea absorbției de fier din alimente
⇒ protejarea celulelor de la deteriorare
⇒ menținerea bunei funcţionări a vaselor de sânge, cartilajelor, mușchilor și oaselor
De asemenea, vit. C este implicată în vindecarea rănilor și întărește rezistența la infecții.
Simptomele deficienţei
⇒ anemie;
⇒ fragilitatea oaselor, dureri articulare;
⇒ vindecarea lenta a rănilor, infecții frecvente;
⇒ sângerarea gingiilor, pierderea prematura a dinților;
⇒ dureri musculare, depresie;
Simptome de toxicitate
⇒ greață, crampe abdominale, diaree;
⇒ dureri de cap, oboseală, insomnie;
⇒ erupții cutanate;
⇒ pietre la rinichi.
Doza recomandată zilnic
Vârsta | Doza zilnică | Doza maximă |
---|---|---|
0 – 6 luni | 40 mg | Nu s-a stabilit |
7 – 12 luni | 50 mg | Nu s-a stabilit |
1 – 3 ani | 15 mg | 400 mg |
4 – 8 ani | 25 mg | 650 mg |
9 – 13 ani | 45 mg | 1200 mg |
14 – 18 ani | 75 mg | 1800 mg |
Adulţi | 90 mg | 2000 mg |
Sarcină | 85 mg | 2000 mg |
Lactaţie | 120 mg | 2000 mg |
Surse naturale de vitamina C
Fructe şi legume/ 100g | Vitamin C |
---|---|
Ardei gras | 171 mg |
Kiwi | 93 mg |
Căpşuni | 59 mg |
Portocale | 53 mg |
Ananas | 48 mg |
Conopidă | 48 mg |
Varză | 37 mg |
Mango | 36 mg |
Grepfrut | 33 mg |
Mandarine | 27 mg |
Cartofi | 20 mg |
Roşii | 14 mg |
Avocado | 10 mg |
Prune | 10 mg |
Banane | 9 mg |
Mere | 5 mg |
Nectarine | 5 mg |
Vit. C este vulnerabilă la căldură și oxigen. Fructele și legumele crude au o densitate mai mare de nutrienți decât acelea gătite.
Sugarii (până la vârsta de 6 luni) hrăniți cu lapte matern și/ sau cu formulă pentru sugari primesc cantități adecvate de vit. C.
Vitamina C și răceala
Persoanele care consumă vitamina C şi-au redus durata răcelilor cu aproximativ 13% la copii și 8% la adulți.
Adăugarea de fructe și legume crude la dieta copiilor dumneavoastră va contribui la buna funcţionare a organismului.